Farorna med att jaga nostalgi

Under åren, som folk frågar mig om mitt favoritspel ”hela tiden,” börjar jag vanligtvis prata om The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Links första 3D-utflykt blåste mitt sinne. Det var en blandning av strålande världsdesign, smarta pussel och ett fantastiskt soundtrack. Efter att ha spelat Ocarina of Time kände landet Hyrule äkta och levande på sätt som ingen annan konstgjord värld tidigare hade. Solen steg upp och satt i en dag / nattcykel som var otroligt roman för eran.

Varför spelar vi gamla spel?

Jag fann mig själv tänka på Ocarina of Time mycket tidigare i år medan jag spelade The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Med Link’s senaste äventyr, Nintendo återhämtade sig Zelda-formelnoch levererade ett Zelda-spel som kände sig oerhört friskt samtidigt som det var sant att Zeldas ursprungliga designteori låter spelarna springa i en fantasivärld. Breath of the Wild är ett fantastiskt äventyr full av vackra, spelardrivna ögonblick. Jag hade problem med att sätta ner min Switch i nästan 100 timmar efter att jag först tog upp spelet. Breath of the Wild var min månad i mars.

Breath of the Wild var så bra att jag kände mig konflikt när jag försökte placera den i mina mentala rankningar av Zelda-spelen. I början visste jag att det skulle spricka de fem bästa. Ju ju mer jag spelade desto högre upp listan klättrade den. ”Jag tror det är bättre än Wind Waker, så det måste vara topp tre.” Så småningom klättrade Breath of the Wild så långt upp i min personliga favoritlista att det stötte sig vid Ocarina of Time. Min tarm berättade för mig att Breath of the Wild var bättre än Ocarina of Time, men mitt hjärta ville inte erkänna det.

Problemet var att Ocarina of Time var en sådan banbrytande spelupplevelse för mig att det blivit nästan otrolig. Ocarina of Time har varit mitt ”favoritspel” så länge att det praktiskt sett är fastgjort på plats. Det är nästan orättvist, för om jag är ärlig med mig själv är det inte ett perfekt spel. Någon som närmar sig Ocarina of Time för första gången kunde lätt gå och undra vad väsen handlade om. Kampen är enkel, Link’s fairy companion är irriterande och handhållen, och vattentemplet är en förvirrande röra. Så, varför tyckte jag det så svårt att säga att Breath of the Wild var min nya favorit Zelda?

De uppenbara svaren är: Nostalgi.

Ibland oroar jag mig för att nostalgi håller mig tillbaka, eftersom min personliga nostalgiförspänning sträcker sig utöver Zelda. Några av de andra spelen på min personliga topp tio lista inkluderar Resident Evil 2, Metal Gear Solid och Panzer Dragoon Saga. Här är ett intressant fakta om alla dessa spel: de kom alla 1998. Nu är jag beredd att argumentera för att 1998 var ett onormalt starkt år för spel, men jag erkänner också att det är märkligt att de flesta av mina favoritspel är nästan 20 år gammal. Det känns som att min spel smakar har blivit inställda på deras sätt.


Se hur roligt Breath of the Wild ser ut?

Det finns ett begrepp i psykologi som heter The Golden Age Fallacy, som talar om tanken att vi ständigt längtar efter att återvända till en svunnen ålders prakt. Tyvärr är svåra åldrar sällan så praktfulla som de verkar på avstånd. Varje era har sina egna problem och de människor som bodde i den tiden längtade ofta efter andra guldålder. Detta fenomen kan leda till att tänka som ”Videospel var bättre tillbaka när …”, vilket inte bara är myopiskt, det är bara vanligt fel.

Nostalgi är inte dålig. Vi har alla haft det ögonblicket i våra liv där vi först upplevde kraften i videospelmediet. Och spelen först öppnade våra ögon för att undra på denna konstform är vanligtvis de vi avgudar. Detta är inte ett problem i sig, men våra tidigare erfarenheter färgar våra åsikter. Nostalgiens varma glöd får oss att känna oss luddiga inuti, men det snedvrider också våra minnen, eftersom vi tenderar att komma ihåg de goda sakerna mer levande än de dåliga.

Nostalgi är mycket roligt, men det är också farligt, eftersom det kan leda dig på en sökning efter erfarenheter som är de som du redan har haft. I mitt fall, när jag hör om ett spel som inspirerades av Zelda, känner jag mig tvungen att kolla in det. Och medan jag har haft mycket roligt att spela spel som Okami, Darksiders och Beyond Good and Evil, har jag också slösat bort hundratals timmar med att spela sub-par Zelda-kloner i ett försök att skrapa en kli som skapats av min nostalgi. Det är hundratals timmar jag kunde ha spenderat på att spela bättre spel – spel som levererar nya upplevelser. När du jagar nostalgi riskerar du att falla i en ruta.

Den bästa lösningen på detta problem är att driva dig utanför din komfortzon. Nostalgi har sin plats, och det är bra att återvända till gamla favoriter, men videospelmediet erbjuder en mängd erfarenheter som du begränsar när du är kedjad till det förflutna. Men om du försöker nya typer av spel och experimenterar med genrer som ligger utanför din norm kan du bara hitta ett nytt favoritspel. Därefter, kanske en dag, kan du erkänna att Legend of Zelda: Breath of the Wild är verkligen ditt favorit Zelda-spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *