Spela en riktig klassiker – Harpan online

Skärmdump Harpan

Vi minns en tid då prokrastinering på jobbet handlade om två saker: minesweeper och solitaire. Detta var en tid långt innan facebook, twitter, insta och de andra tog över den rollen. Man kunde se den gröna färgen av kortspelets bakgrund från andra sidan kontoret och man visste direkt att kollegan hade tråkigt… eller ska vi säga roligt? Operativsystemet hette Microsoft Windows 3.1. Ok, spelet lanserades faktiskt redan med den mindre populära 3.0, men det var 3.1 som vi hade på våra svenska kontor.

Anledningen till att Microsoft valde just ett kortspel var för att skicka med något som var familjärt och kändes igen av så många som möjligt. Den breda massan var fortfarande ovana vid den typ av operativsystem som Windows 3.0 var och som lade grunden till de moderna operativsystem för persondatorer som vi använder idag. Ett kortspel som många kunde känna igen var ett utmärkt val att underlätta övergången till detta nya arbetsverktyg.

Synonymt med tidsfördriv

Microsoft Solitaire hette spelet som blev synonymt med att prokrastinera på jobbet. Klondike var den version av patiens som lades på CRT skärmarna. Klondike var den dåvarande och är fortfarande den populäraste variant av patiens som spelas i USA och stora delar av västeuropa. Hemma i Sverige kallar vi spelet för ”Las Vegas”, men Microsoft översatte sitt spel till ”Harpan”, ett ord som vi nu använder i Sverige för detta underbara tidsfördriv.

Skärmdump Harpan Windows 3.1
Den första versionen, i Windows 3.1.
Skärmdump Harpan Windows 95
Windows 95 introducerade vackra baksidor.
Skärmdump Harpan Windows XP
Den charmiga vinnarskärmen i Windows XP.

Genom alla versioner av Windows efter 3.0 så har Microsoft skickat med spelet ”Microsoft Solitair” i en form eller annan. Vår personliga favorit (och även favorit operativsystem) var Windows XP. Den hade den rätta balansen av vass design, vackra färgval och charm. Ingen kunde motstå de lekfullt fallande korten när spelet avslutades.

Spela online

Idag kan du spela Harpan gratis på många ställen på nätet – men vi rekommenderar verkligen den helsvenska sidan Harpan där du kan spela hela 9 olika varianter direkt i webbläsaren. Spelen är moderna, men har en trevlig retro-design på både kort och spelplan – allt så att du kan slösa så mycket tid som möjligt med att lägga patiens och undvika det tråkiga kontorsarbetet.

Webbsidan är byggd för hårdkokta Harpan-fans och har spelbara varianter av Harpan som går ända tillbaka till Windows XP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *